Thursday, January 29, 2015

Σπανακόπιτα

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες ή χωριάτικο
700 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο
300 γρ. φέτα
1 πράσο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κ.γλ. δυόσμο ξερό
½ ματσάκι άνηθο (φρέσκο) ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μαϊντανό (φρέσκο) ψιλοκομμένο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο
1 κύβο λαχανικών
1 αυγό, χτυπημένο
100 ml ελαιόλαδο + όσο πάρει για το άλειμμα των φύλλων

Προετοιμασία

Προθερμάνετε το φούρνο στους 190C με αέρα. Κόβετε το πράσο και τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες. Ψιλοκόβετε τον άνηθο και τον μαϊντανό. Βάζετε γύρω στα 50ml ελαιόλαδο σε μια αντικολλητική κατσαρόλα να κάψει ελαφρά και σωτάρετε το πράσο και τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν. Τότε προσθέτετε το κατεψυγμένο σπανάκι κι ανακατεύετε καλά μέχρι να μαλακώσει όλο (να μην είναι πια παγωμένο). Κατόπιν προσθέτετε τον άνηθο και τον μαϊντανό, τον ξερό δυόσμο, το μοσχοκάρυδο, λίγο πιπέρι και τον κύβο λαχανικών. Μετριάζετε τη φωτιά κι αφήνετε το σπανάκι να σιγοβράσει μέχρι να πιει τα υγρά του (τα περισσότερα τουλάχιστον). Όταν είναι σχεδόν έτοιμο προσθέτετε και το υπόλοιπο λάδι (50ml). Το βγάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε να χλιαρίνει.
Ετοιμάζετε τη γέμιση της φέτας: σε λεκανάκι λιώνετε τη φέτα με ένα πηρούνι μέχρι να γίνει κομμάτια σε όποιο μέγεθος προτιμάτε. Προσθέτετε το αυγό χτυπημένο και λίγο ακόμη πιπέρι (αλάτι μόνο αν χρειάζεται).
Ανακατέψτε το μείγμα της φέτας με το μείγμα του σπανακιού. Πάρτε τα μισά φύλλα και απλώστε τα, λαδώνοντας τα καλά ένα-ένα, σε ένα βουτυρωμένο μεσαίου μεγέθους στρογγυλό ταψί. Ρίξτε το μείγμα με το σπανάκι και τη φέτα πάνω στα μισά αυτά φύλλα.
Λυγίστε τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν από το ταψί πάνω στο σπανάκι. Λαδώστε τις και βάλτε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω, λαδώνοντάς τα πάλι καλά ένα-ένα. Λυγίστε τις άκρες προς τα κάτω και λαδώστε την επιφάνεια της πίτας. Για πιο τραγανά φύλλα, τινάξτε λίγες στάλες κρύο νερό βρύσης στην επιφάνεια. Χαρακώστε σε κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι και ψήστε για 45 λεπτά. Σερβίρετε την πίτα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.