με πάπρικα!
Υλικά
1 κιλό γλυκοπατάτες
1 κουταλάκι πάπρικα
3 σκελίδες σκόρδο
ελαιόλαδο
αλάτι
Προετοιμασία
Κόβουμε τις γλυκοπατάτες σε λεπτά κομμάτια..προσέχουμε να τις ψήσουμε κατευθείαν γιατί μαυρίζουν πολύ εύκολα.
Τις βάζουμε σε ένα ταψί με λάδι, προσθέτουμε το σκόρδο το αλάτι και την πάπρικα και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου!
Καλή σας όρεξη!
Ήταν πριν πεντακόσια περίπου
χρόνια, όταν, οι Ισπανοί κατακτητές, έφερναν μαζί τους ένα καινούργιο φυτό από
τη Λατινική Αμερική, ως δώρο για τη βασίλισσα τους, μαζί με τα άλλα λάφυρα. Ήταν
οι πρώτες γλυκοπατάτες, που ήρθαν μ’ αυτόν τον τρόπο στην Ευρώπη, όπως και τόσα
άλλα είδη που συμπεριλαμβάνονται σήμερα στη διατροφή μας: την πατάτα, την
πιπεριά, το καλαμπόκι, την ντομάτα, κ.λ.π..
Στην Ελλάδα ήρθε με τους
Ενετούς κατακτητές, γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα αγαπητή στα Ιόνια νησιά και
γενικά στις Ενετικές κτήσεις.
Οι αρχαίοι Ατζέκοι την είχαν ως
το σημαντικότερο στοιχείο της διατροφής τους. Στη Λατινική Αμερική, την Αφρική,
την Ασία, φτιάχνουν μέχρι σήμερα από τις γλυκοπατάτες ψωμί, αλκοολούχο ποτό,
αλλά και χρώμα για να βάφουν κόκκινες τις φυτικές υφαντικές ίνες.
Η γλυκοπατάτα δεν έχει καμιά
σχέση με την πατάτα. Είναι εντελώς διαφορετικό φυτό, δεν είναι υπόγειος βλαστός
αλλά βολβός.
Είναι δύσκολο να πιστέψει
κανείς, πώς, ένα τόσο λιτοδίαιτο φυτό, δίνει τόσες βιταμίνες κι ιχνοστοιχεία
στον άνθρωπο. Ουσιαστικά δεν θέλει παρά ελάχιστη περιποίηση από τον κηπουρό.
Αγαπά τα φτωχά εδάφη, αλλά γίνεται σε οποιοδήποτε έδαφος. Ζητάει λίγο νεράκι, το
καλοκαίρι και δε φοβάται εχθρούς. Δεν αρρωσταίνει, δεν χορταριάζει εύκολα, δε
χρειάζεται βοτάνισμα. Το μόνο πράγμα που φοβάται είναι το κρύο, οι παγωνιές. Αν
προστατευτεί από το κρύο, θα δώσει πλούσιο καρπό, που διατηρείται στην αποθήκη
όλο το χρόνο.
Η θρεπτική της αξία την
κατατάσσει σ’ ένα από τα πιο πολύτιμα τρόφιμα. Περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνη
C, Β καροτένιο, βιταμίνη Β6. Αποτελείται από εύπεπτους
υδατάνθρακες και είναι πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο και πολλά άλλα ιχνοστοιχεία.
Έχει αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση. Σταθεροποιεί το γλυκαιμικό δείκτη
προσφέροντας ανεκτίμητη βοήθεια στους διαβητικούς. Καθώς το σχήμα της μοιάζει με
το πάγκρεας, θεωρείται ότι ενισχύει τη λειτουργία του. Τέλος, είναι ευεργετική
για τη λειτουργία του εντέρου και δεν παχαίνει. Μια μεγάλη γλυκοπατάτα έχει μόνο
140 θερμίδες!
Η γεύση και η υφή της θυμίζουν
έντονα κάστανο. Τρώγεται βραστή ή ψητή στο φούρνο, ακόμα καλύτερα στο τζάκι.
Μαγειρεύεται σε σάλτσες, σε σούπες, συνοδεύει κρεατικά και ψάρια. Τρώγεται σαν
πρωινό, σαν ελαφρύ βραδινό, σαν επιδόρπιο, σαν σνακ.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.